Jak párovat čaje s jídlem?
Dobrý čaj a skvělé jídlo jsou nerozluční společníci. Jak ale vybrat tu správnou kombinaci, která podpoří vlastnosti obou? Dáme vám pár osvědčených tipů z naší čajové kuchyně.
Bílé čaje
Půlkilový steak si nechte na jiný den, bílé čaje si totiž libují v lehkých jídlech. S dobrým salátem nebo rybou zaručeně podpoříte jejich jemnou a hedvábnou chuť. Dříve byly bílé čaje výsadou těch nejurozenějších panovníků. Když je doplníte vhodným pokrmem, můžete se těšit na královský zážitek. Těžká a kořeněná jídla raději nechte stranou, abyste nepotlačili jejich nejlepší vlastnosti.
Zelené čaje
Japonci by vám to s chutí potvrdili. K jejich vegetálním zeleným čajům, s čerstvou, až travnatou chutí, se výborně hodí plody moře i miska rýže. Ideálně pohromadě. Co jiného také z ostrovního císařství čekat. Neváhejte a dopřejte si šálek či dva. Přejeme dobrou chuť. Itadakimasu!
Zakouřené zelené čaje z čínských farem jsou oproti těm japonským silnější a velice dobře si rozumí s pečenou krůtou i kuřecím masem. Sladkému se naopak raději vyhněte. Zelené čaje s ovocnými tóny navíc nejsou nejlepší volbou ani pro smažená nebo příliš masitá jídla
Oolong čaje
Pokud vás chutě přepadají zcela nečekaně, čaje oolong vám díky svému komplexnímu aroma – někde mezi zeleným a černým čajem, dají téměř volnou ruku. Vybírat můžete od lehčích pokrmů a ryb až po grilovaná masa.
Obecně se čaje oolong dělí do dvou hlavních kategorií:
Světlé oolongy, které se dobře párují s mušlemi, mořskou rybou nebo humrem. Mají aromatickou vůni s květinovými tóny a vhodně podpoří méně výrazné pokrmy. Zajímavým kulinářským zážitkem je i jejich kombinace se sladkou nebo slanou chutí. Připravte si na večer světlý oolong k sušenkám nebo lehce slaným snackům. Je to děsně návyková kombinace.
Tmavé oolongy s výraznější chutí pro výraznější jídla. Dobrou volbou bude kachna, tučné ryby i grilované nebo uzené vepřové. Nic ale nepokazíte ani sladkými palačinkami, případně lívanci s javorovým sirupem.
Černé čaje
Je libo špetka koření? V tom případě neváhejte sáhnout po některém z černých klenotů Číny. Mají silnou chuť a výrazná jídla i tmavé maso jsou jejich specialitou. Stejně dobře ale doplní i kvalitní čokoládu.
A když už jsme u těch sladkostí. Čerstvé černé čaje s ovocnými tóny (Indie a Srí Lanka) se náramně hodí k dezertům. Pokud si chcete užít své chvilky sladkého relaxování naplno, dobrý černý čaj vám zaručí dvojnásobné potěšení. Mlsání na úrovni!
Třetí volbou mohou být zemité černé čaje (Yunnan a Afrika), které jsou vhodné pro uzené a kuřecí maso či různé zeleninové recepty. Sladkosti dejte v tomto případě naopak stranou, zejména pak smetanové dezerty.
Puerh čaje
Libujete si v tučnějším jídle? V tom případě vám Puerh bude dobrým společníkem. Jeho zemitá chuť a schopnost rozpouštět tuky z něj dělá ideální volbu pro vaše stolování. Umí to ale parádně rozehrát i s uzenými nebo dlouho zrajícími sýry. Bon Apetit!
Zásady jsou zásady, ale vlastní zkušenosti se nic nevyrovná. Každý přeci jen máme jiné chuťové nároky, takže neváhejte experimentovat a párovat podle sebe. Fantazii se meze nekladou a nejdůležitější je vždy radost z gastronomického zážitku.