Jaká aromata u našich čajů používáme

autor Josef Hejduk

Přírodní aromata, nebo ne?

Přidávání aroma k čaji není žádná novinka. Pracovali s ním už ve staré Číně, když do vlhkého čaje namáčeli např. čerstvé květy jasmínu, růže nebo lotosu, které měly zvýraznit jeho chuť. Jak je to ale s aromatizováním dnes? 

Přístup je různý. Někteří výrobci nedají dopustit na čistě přírodní složky, jiní se spoléhají na umělé látky. Kdybychom se měli dostat k podstatě, dnes se aromata u čajů dělí na dva základní druhy: Přírodní aroma a klasické aroma — což je jednoduchý název, který nahradil dvě dříve používaná označení přírodně identická a umělá aromata (ty už se dnes tedy nepoužívají). Jaký je v nich rozdíl? Pojďme si to ukázat na konkrétním příkladu jahodového aroma.

Samotné aroma jahody jako takové neexistuje, skládá se z několika aromatický látek (molekul), díky kterým ve výsledku vzniká jahodová vůně. Chemickou analýzou se dá zjistit, které látky jsou v jahodě přítomné a ty, pokud se spojí dohromady, můžeme využít pro vznik požadovaného aroma. A právě tady se cesty pro jeho dosažení rozdělují:

  • Přírodní aroma

     získáme z přírodních zdrojů, tzn. z těch, které se v přírodě běžně vyskytují. Ne vždy je to ale tak, že by se např. jahodové aroma získávalo přímo z jahod. Můžeme ho získat i z jiných přírodních zdrojů (ovoce, dřevo, tráva, květy apod.), které nakonec společně jahodové aroma vytvoří. Podstatné v tomto případě je, že pro platnost označení přírodní aroma je třeba, aby obsah aromatu z konkrétního přírodního zdroje činil minimálně 95 procent aromatické látky.
  • Aroma

     se vyrábí chemickými procesy a svou strukturou se podobají těm přírodním. Jsou ale vytvořeny díky reakcím látek v laboratoři. Mají přitom hned několik výhod, ať už jde o delší trvanlivost, ale i lepší intenzitu vůně a velkou druhovou rozmanitost.

Naši dodavatelé u čajů používají oba typy aromat, konkrétně pak často pracují s aromaty kapalnými, které se dobře váží na čajové lístky. Pro nás v GRINGOsTEA je v každém případě vždy důležité, aby šlo o přírodní složky, které příjemně doprovodí a zvýrazní celkovou chuť čaje.

Typickým zástupcem přírodních aromat v naší nabídce je např. zelený čaj Bio Exotic (kombinace bílého a zeleného čaje s kousky papáji, ananasu, jahod a malin). U klasických aromat pak můžeme vybrat třeba oblíbený černý čaj Earl Grey, který využívá aroma bergamotu.

Vybírat ale samozřejmě můžete z desítek skvělých čajů, stačí jen vplout do našeho eshopu.

0 komentářů
0

Mohlo by se vám také líbit