Jak připravit domácí ledový čaj

autor Josef Hejduk

Léto! Není za rohem, ale netrpělivě čeká u stolu a vyhlíží další sklenku ledového čaje. Chcete se taky osvěžit? Naučíme vás, jak si jednoduše připravit špičkový ledový čaj doma.

Jaký čaj vybrat?

Kvalitní sypaný je jasná volba, dobře ale poslouží i ten v sáčku. Druh čaje je pak zcela na vašem výběru. Ať zvolíte zelenýčernýovocnýrooibos či bylinky, důležité je, aby uspokojil chuťové buňky. Náš osobní favorit je rooibos kaktusový fík s pomerančem a Piña Colada.

Příprava krok za krokem

Na rozdíl od klasické přípravy je pro ledovou variantu důležité větší množství čaje. Naším cílem je totiž vytvořit silný koncentrát, který se ještě horký nalije na kostky ledu. Podobným ochlazením mimochodem docílíte lepší chuti, než kdyby čaj zchladl samovolně.

Nachystejte si tedy množství čaje přibližně na 1 litr nápoje, ale zalijte ho pouze 250 ml vroucí vody. To je ta pravá podstata kouzla. Čaj pak louhujte podle doporučení k danému druhu a klasicky přeceďte. Když pak koncentrát pomalu nalijete do připraveného džbánu s ledem, tající kostky vlivem teplotního šoku během chvilky doplní džbánek a voilà, ledový čaj je připraven a vy se do něj můžete s chutí pustit.

A co dochucení?

Než hodíte nohy i starosti za hlavu, zvažte, jestli si čaj ještě něčím nezpestřit. Čerstvé ovoce, máta nebo meduňka jsou přesně těmi přísadami, po kterých se vyplatí sáhnout. V našem osobním receptu pak nesmí chybět ani pár kousků kandysového cukru.

Jo a jen tak na okraj… Kdo sleduje akce Gringos on Tour, dobře ví, že ledovému čaji neuškodí ani kapka alkoholu 😉

Nezbývá než hodit brčko do sklenice a slamák posunout do čela.
Přejeme příjemné zchlazení a dobrou chuť!

0 komentářů
2

Mohlo by se vám také líbit