Slovníček pojmů

autor Josef Hejduk

Značení kvality listů černých čajů

Celolistové čaje:

P – Pekoe

PS – Pekoe Souchong

OP – Orange Pekoe (celo-listový typ čaje ze dvou lístků a tipu)

FOP1 – Flowery Orange Pekoe

TGFOP1- Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

GFOP1 – Golden Flowery Orange Pekoe

SFTGFOP1 – Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

FTGFOP1 – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

 

 

Drcené (broken):

Broken Tea – Rozlámaný“ čaj z rozřezaných nebo potrhaných listů.

BP – Broken Pekoe

BPS – Broken Pekoe Souchong

BOP – Broken Orange Pekoe (Lámaný Orange Pekoe)

BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings

FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe

GBOP – Golden Broken Orange pekoe

GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe

TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe

STGBOP – Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe

TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

FTGFBOP – Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

 

 

Drťovité a práškovité (fannings a dust):

D – Dust.

BOPD –Broken Orange Pekoe Dust

OPF – Orange Pekoe Fannings

PF – Pekoe Fannings

FTGFOPF – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings

TGBOPF – Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings

FBOPF – Flowery Broken Orange Pekoe Fannings (Finest)

BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings,

 

CTC – Crushing – drcení, Tearing – trhání, Curling – rolování

Hong cha – červený čaj (hong = červený)

Orange pekoe –  Termín používaný na západě k označení určité třídy černých čajů (třídění dle Orange Pekoe). Hlavní kategorie jsou Whole leaf (celý list), Broken (menší kousky listů), Fannings a Dust.

Rolling – Proces při výrobě čaje navazující na zavadnutí. Listy jsou mechanicky namáhány, rolovány. Z buněk jsou uvolňovány enzymy, které spustí proces oxidace (často popisovaný jako fermentace). Rolování se dělí na tři stupně (lehké,střední, tvrdé).

Bai – bílý

Oolong – 乌龙茶 [wūlóng chá] – polozelený čaj

Afternoon Tea – Odpolední čaj okolo 16 hodiny podáván s lehkým jídlem  (anglická tradice od 19 století)

 

0 komentářů
0

Mohlo by se vám také líbit

Napište komentář

* Používáním tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.