Dopřejte tělu čajový detox

autor Josef Hejduk

Není kouzelný, ale umí divy. Dopřejte tělu čajový detox

Každý druhý přípravek dnes slibuje zaručené účinky, které projasní mysl i tělo a přitom stačí zůstat u čaje. 

 

Nečekejte kouzla, čaj to není magická šťáva. Na jeho účinky ale stejně nedáme dopustit. Vždyť je to po vodě druhý nejrozšířenější nápoj na zemi, prověřený tisíci let čajové kultury. Vybrané druhy se pily už dlouho před naším letopočtem a některé čaje byly natolik vzácné, že v nich mohl smočit rty jedině sám císař. První nálev vznikl tradičně náhodou a nám nezbývá než tomu šťastlivci, kterému do horké vody vpadlo pár čajových lístků, poděkovat. Cesta do Evropy čaji sice trvala o pár stovek let déle, ale jak se říká, kdo si počká…

 

Ten nejlepší domácí detox

Že nám čaje přináší něco dobrého, většina z nás podvědomě tuší. Vždyť nám to i maminky opakovaly při každém sebemenším nachlazení. Spektrum účinků na naše tělo je ale tak pestré, že nám jeden článek nestačí. Třeba takový jihoafrický rooibos pomáhá s alergií a kožními problémy, bílé čaje udržují naše tělo mladé a svěží, no a ty zelené zase projasňují mysl. „A někdy ani nemusíme nijak daleko, protože vynikající čaj pro zdraví se dá připravit i z domácích bylinek, kopřiv nebo černého bezu,“ říká Josef Hejduk, specialista na čaje z Gringos&Tea.

Pokud si neumíte vybrat, začněte tím, že si najdete čaje kvalitní, sypané, kde si dali pěstitelé s jejich přípravou skutečně záležet. Klasické sáčky, které si koupíte v každém obchodě, vám totiž obvykle nic ze svého slavného původu nepředají. Nemají ani jak, protože se jim kvůli masové produkci výrobci pečlivě nevěnují a naopak do nich občas zamíchají i přísady, které našemu zdraví spíše uškodí. Je to jako byste místo sportování v přírodě vyrazili obíhat obchody v nákupním centru.

 

Jsou čaje darem bohů?

Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a tříslovin, působí čaje uvnitř našeho těla hned několika způsoby — pomáhají v obraně proti vzniku nádorů a srdečních onemocnění, pozitivně usměrňují přebytečné radikály, díky čemuž ovlivňují proces stárnutí těla a dokonce pečují o naše zuby. Čajové látky totiž podporují zubní sklovinu. Třísloviny z čaje pak pozitivně působí na naše trávení, protože vážou a tím i odvádí z těla škodlivé látky. Detox jak má být. Že by byl čaj, jak věřili staří Číňané, skutečně darem bohů?

„Mezi opravdu výjimečné kousky patří třeba Lapacho. Není sice tolik známý, ale v Jižní Americe je díky dobrému vlivu na organismus dokonce jedním z nejoblíbenějších nápojů,“ prozradil Hejduk. Tento čaj si dnes už navíc snadno pořídíte i v Česku. Jelikož se nevyrábí z listů čajovníku, ale drcením červené kůry stromu Lapacho, řadí se mezi tzv. nečaje. Díky absenci kofeinu si jej mohou plně užít i těhotné a kojící ženy, stejně jako děti, které přiláká lehce nasládlou chutí a netradiční červenou barvou.

Doporučujeme také vyzkoušet bio zelený čaj Matcha, který má tu úžasnou schopnost zbavovat tělo těžkých kovů a chemických toxinů. Náš favorit je tento jednodůchý recept na lahodný ledový matcha čaj který zvládne úplně každý.

Najít a vybrat si kvalitní čaj je dnes jednodušší, než kdy dříve. Zkušení čajmeni totiž pro ten nejlepší jezdí rovnou na čajové farmy do Japonska, Číny, Indie a dalších koutů čajového světa odkud jej vozí do Česka. A nám tak stačí následovat vůni a chuť. Už víte, se kterým začnete svůj detox?

 

0 komentářů
1