Základy párování čajů s jídlem

autor Josef Hejduk

Jak párovat čaje s jídlem?

Dobrý čaj a skvělé jídlo jsou nerozluční společníci. Jak ale vybrat tu správnou kombinaci, která podpoří vlastnosti obou? Dáme vám pár osvědčených tipů z naší čajové kuchyně.

Bílé čaje

Bílý čaj Bai Mu Dan

Půlkilový steak si nechte na jiný den, bílé čaje si totiž libují v lehkých jídlech. S dobrým salátem nebo rybou zaručeně podpoříte jejich jemnou a hedvábnou chuť. Dříve byly bílé čaje výsadou těch nejurozenějších panovníků. Když je doplníte vhodným pokrmem, můžete se těšit na královský zážitek. Těžká a kořeněná jídla raději nechte stranou, abyste nepotlačili jejich nejlepší vlastnosti.

Zelené čaje

čínský zelený čaj Long Jing znám jako Dračí Studna

Japonci by vám to s chutí potvrdili. K jejich vegetálním zeleným čajům, s čerstvou, až travnatou chutí, se výborně hodí plody moře i miska rýže. Ideálně pohromadě. Co jiného také z ostrovního císařství čekat. Neváhejte a dopřejte si šálek či dva. Přejeme dobrou chuť. Itadakimasu!

Zakouřené zelené čaje z čínských farem jsou oproti těm japonským silnější a velice dobře si rozumí s pečenou krůtou i kuřecím masem. Sladkému se naopak raději vyhněte. Zelené čaje s ovocnými tóny navíc nejsou nejlepší volbou ani pro smažená nebo příliš masitá jídla

Oolong čaje

Mei Shan Jin Xuan oolong

Pokud vás chutě přepadají zcela nečekaně, čaje oolong vám díky svému komplexnímu aroma – někde mezi zeleným a černým čajem, dají téměř volnou ruku. Vybírat můžete od lehčích pokrmů a ryb až po grilovaná masa.

Obecně se čaje oolong dělí do dvou hlavních kategorií:

Světlé oolongy, které se dobře párují s mušlemi, mořskou rybou nebo humrem. Mají aromatickou vůni s květinovými tóny a vhodně podpoří méně výrazné pokrmy. Zajímavým kulinářským zážitkem je i jejich kombinace se sladkou nebo slanou chutí. Připravte si na večer světlý oolong k sušenkám nebo lehce slaným snackům. Je to děsně návyková kombinace.

Tmavé oolongy s výraznější chutí pro výraznější jídla. Dobrou volbou bude kachna, tučné ryby i grilované nebo uzené vepřové. Nic ale nepokazíte ani sladkými palačinkami, případně lívanci s javorovým sirupem.

Černé čaje

Čínský černý sypaný čaj Jin Jun Mei Beautiful Golden Eyebrows

Je libo špetka koření? V tom případě neváhejte sáhnout po některém z černých klenotů Číny. Mají silnou chuť a výrazná jídla i tmavé maso jsou jejich specialitou. Stejně dobře ale doplní i kvalitní čokoládu.

A když už jsme u těch sladkostí. Čerstvé černé čaje s ovocnými tóny (Indie a Srí Lanka) se náramně hodí k dezertům. Pokud si chcete užít své chvilky sladkého relaxování naplno, dobrý černý čaj vám zaručí dvojnásobné potěšení. Mlsání na úrovni!

Třetí volbou mohou být zemité černé čaje (Yunnan a Afrika), které jsou vhodné pro uzené a kuřecí maso či různé zeleninové recepty. Sladkosti dejte v tomto případě naopak stranou, zejména pak smetanové dezerty.

Puerh čaje

Puerh čaj Dračí perly

Libujete si v tučnějším jídle? V tom případě vám Puerh bude dobrým společníkem. Jeho zemitá chuť a schopnost rozpouštět tuky z něj dělá ideální volbu pro vaše stolování. Umí to ale parádně rozehrát i s uzenými nebo dlouho zrajícími sýry. Bon Apetit!

Zásady jsou zásady, ale vlastní zkušenosti se nic nevyrovná. Každý přeci jen máme jiné chuťové nároky, takže neváhejte experimentovat a párovat podle sebe. Fantazii se meze nekladou a nejdůležitější je vždy radost z gastronomického zážitku.

0 komentářů
1

Mohlo by se vám také líbit