Fascinující oblasti pěstování čaje | Čína

autor Josef Hejduk

ČÍNA – OBLASTI PĚSTOVÁNÍ ČAJE

Vítejte v Číně, zemi, kde čajové farmy ukrývají ty nejlepší a nejúrodnější čajovníky na světě. Čína světu nabízí veliké čajové bohatství a spolu s Indií patří mezi země, kde čajovník Camellia Sinensis roste sám od sebe už od pradávna. V regionech Guizhou, Sichuan a Chongquing najdeme dokonce rostlinky čajů starších než 1000 let. Všechny čínské čaje pochází z rostlinky Camellia Sinensis, ovšem rozdíl spočívá ve způsobu jejich zpracování, záleží na tom, zda jsou fermentované, částečně fermentované anebo procesem fermentace vůbec neprochází. Čínský čaj je navíc vyroben z listů zpracovaných tradičními čínskými metodami a například listy se mohou vysušit anebo nechat jen tak uschnout na slunci.

Postupně vám chci představit čínské čajové oblasti a čaje, které se v nich pěstují.

YUNNAN

Začněme provincií YUNNAN na jihozápadě Číny. Je to jedno z nejkrásnějších míst této země a právě tady se před dvěma tisíci lety začalo s kultivací divokého čajovníku. Hornaté oblasti Sichuanu, Guizhou a autonomní oblasti Tibetu, jsou ideální pro pěstování černého čaje s kouřovou vůní, který pak putuje do celého světa. Specialitou regionu jsou post-fermentované, stlačované čaje, známe jako Pu Erh (jde o černý čaj, který se napařuje, stlačuje do různých tvarů a stárne podobně jako víno anebo sýr) či čaj Dian Hong, na západě známý jako Yunnan gold. Další čaje, které můžete v YUNNANU ochutnat, jsou například zelené čaje Nan Nuo Bai Hao Tea, Ding Qing Tea, Yi Liang Bao Hong Cha Tea. Pěstování čaje znamená pro místní hlavní zdroj obživy, takže místa, kde si čaj můžete koupit, anebo kde se zpracovává, najdete prakticky na každém kroku.

GUIZHOU

Když se vydáme víc na východ, přijedeme do neméně krásné provincie GUIZHOU. Za navštívení určitě stojí menší čajové farmy, kterých tady najdete několik. Guizhou obklopují slavné čajové provincie, proto se zde čajová kultura nerozvíjí tak závratným tempem. I tak odsud pochází kvalitní zelený čaj – Du Yun Mao Jian, Zun Yi Mao Feng, Guiding Yun Wu, Dong Po Mao Jian a Feng Gang Fu Xi.

SICHUAN

Naproti tomu jihovýchodní provincie SICHUAN byla jednou z prvních, která popularizovala čajovou kulturu, a i proto dnes pijeme čaje každý den. Při procházce po Sichuanu vám neujde, jak významnou roli zde hraje pěstování čaje. Mírné a vlhké podmínky sice nejsou ideální na cestování, ale čajové rostlinky je zbožňují. Ochutnat můžete množství černých i zelených druhů čajů. Mezi hlavní čaje, pocházející z této oblasti patří Meng Ding Gan Lu Tea, Meng Ding Shi Hua, E Mei Zhu Ye Qing, Wen Jun Lv Cha, Meng Shan Que She, Qing Cheng Xue Ya Tea.

NA ČAJ DO TROPŮ

Naše putování za čínskými čaji pokračuje na jih Číny. Když překročíme hranice Guizhou, dostaneme se do regionů s ideálními podmínkami pro pěstování čaje a zároveň nejbohatších čínských provincií

GUANGDONG

Na jižním pobřeží Číny leží Guangdong, provincie s ideálními podmínkami pro pěstování čaje. Táhne se podél jihočínského moře a může se pochlubit subtropickým klimatem ve vyšších nadmořských výškách a tropickým v oblastech na pobřeží. Čajovým rostlinkám se proto dostává ideální množství srážek. Průměrná teplota se zde pohybuje mezi 19°C a 20°C a v zimě neklesá pod sedm stupňů. Díky tomu trvá vegetační období až 10 měsíců v roce a každá sezóna produkuje jinou chuť čajů.

Guangdong sice nepatří mezi hlavní, čínské čajové oblasti, ale i přesto se významně podílí na celkovém exportu všech čínských čajů. Právě z provincie Guangdong bylo v roce 2015 exportováno 5,08 milionů kilogramů za 40,74 miliónů dolarů.

V Guangdongu najdete spoustu důležitých čajových odrůd. Rozhodně vám doporučuji zkusit čaje Oolong – Da Hong Pao a Tie Guan Yin, které jsou vlajkovou lodí této oblasti. Zrezivělá, červená půda dodává Oolongu z jižní oblasti typicky výraznou chuť. Nejlepšími čaji, které zde můžete ochutnat, jsou rozhodně Tieguanyin, Fenghuang Dancong, Rock wulong.

GUANXI

Na východ od provincie Yunnan, kterou jsem představil v minulém článku, najdete provincii Guangxi, která kromě Yunnanu, Guizhou, Hunanu a Guangdongem, sousedí i s Vietnamem. Žije zde nejvyšší procento největší etnické menšiny v Číně – Zhuang.

Guanxi není ve světě tak známá jako její slavnější sousedé, včetně Guangdongu, ale může se pochlubit produkcí všech možných druhů čajů, od bílého, přes zelený až po černé čaje. Stejně jako v Guangdongu, i zde mají rostliny čajovníku ideální podmínky díky subtropickému klimatu s dostatkem sezónních srážek. A kdybyste chtěli navštívit výstavu čajů, Gaunxi je to pravé místo. Od roku 2011 se v hlavním městě provincie, Nanningu, pořádá Tea&Tea Culture Expo.

Zajímavostí Gunagxi je čaj Guangxi Osmanthus. Osmanthus je květina, jejíž vonné listy se přidávají do černých či zelených čajů a obohatí čaj o sladkou květinovou vůni. Určitě vám bude chutnat i pro tuto oblast specifický Guanxi Liubao, černý, postfermentovaný čaj podobný Pu-erhu.

ČAJE NA BŘEZÍCH ŘEKY YANGTZE

JIANGBEI

I když má čaj v Číně dlouhou historii, v oblasti Jiangbei, na severu od řeky Yangtze, se začal pěstovat až v šedesátých letech dvacátého století. Čínská vláda tehdy chtěla vyzkoušet experiment a zasadit v této části čajovníky. A pokus nakonec vyšel.

Jiangbei je obrovská oblast do které patří několik provincií a v každé se pěstuje čaj. Jde konkrétně o provincie Shandong, Henan, Shaanxi, Gansu a severní části Anhui, Jiangsu a Hubei. Stejně jako u nás, i tady je rok rozdělen na čtyři roční období a průměrné teploty se pohybují okolo 15°C – 16°C. Celá oblast Jiangbei je obklopená vysokými horami a může se pochlubit bohatými lesy.

Většina čajových plantáží se nachází v horách, kde sice prší dostatečně, ale srážky často bývají nespolehlivé a nerovnoměrné. Proto se v těchto provinciích nejvíce daří zelenému čaji. Díky výrazným teplotním rozdílům ve dne a v noci, jak už to na horách bývá, se zde líbí především čajovým rostlinkám menšího vzrůstu, které jsou odolnější vůči nízkým teplotám. Chladnější klima má pozitivní vliv na chuť zelených čajů z Jiangbei, umožňují, aby se listy rostlin pomalu rozvíjely a získávaly tak intenzivnější chuť.

Nejslavnějšími čaje Jiangbei jsou Henan’s Xin Yang Mao Jian a Lui An Guapian z Anhui.

JIANGNAN

Řeka Yangtze je i z jižní části obklopena množstvím oblastí, kde najdete čajové plantáže. Jiangnan tvoří, stejně jako Jiangbei, řada provincií – Zhejiang, Hunan, Jiangsi, jižní část Anhui, Jiangsu a Hubei. Všechny tyto provincie se úctyhodně podílí na produkci čínských čajů, tvoří totiž až dvě třetiny z celkové čínské produkce. A i když by vás mohlo zmást, že jedna provincie patří do dvou čajových regionů, opravdu se nejedná o překlep. Čajové oblasti neakceptují hranice provincií, je pro ně určující klima a podmínky pro pěstování.

Pokud byste se pro čaj vydali na jaře anebo v létě, mohlo by vás překvapit množství srážek, které jsou pro tuto subtropickou oblast typické. Stejně jako v Jiangbei, i tady se střídají roční období a pokud nemáte rádi déšť, je ideální přijet na podzim anebo v zimě. Poslední období roku totiž bývají velmi suchá.

Jiangnan má oproti Jiangbei teplejší klima, proto najdete čajové farmy nejčastěji v kopcích či dokonce ve vysokohorských oblastech. Produkce se ale neomezuje pouze na zelené čaje, jako je tomu v Jiangbei. Díky teplejšímu počasí jsou v horách ideální teploty a dostatečné množství dešťových srážek. Jiangnan je proto proslulý výrobou kvalitních, zelených, ale i černých a oolongových čajů. Rozhodně stojí za to ochutnat Dračí studnu anebo Bi Luo Chun, nejznámější a nejlepší čaje Jiangnanu.

Vliv na obrovskou produkci čajů z Jiangnanu má nakonec i místo, které turisti příliš často nenavštěvují, a také dobré ekonomické a sociální podmínky regionu.

0 komentářů
0

Mohlo by se vám také líbit