Značení kvality listů černých čajů
Celolistové čaje:
P – Pekoe
PS – Pekoe Souchong
OP – Orange Pekoe (celo-listový typ čaje ze dvou lístků a tipu)
FOP1 – Flowery Orange Pekoe
TGFOP1- Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
GFOP1 – Golden Flowery Orange Pekoe
SFTGFOP1 – Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP1 – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Drcené (broken):
Broken Tea – Rozlámaný“ čaj z rozřezaných nebo potrhaných listů.
BP – Broken Pekoe
BPS – Broken Pekoe Souchong
BOP – Broken Orange Pekoe (Lámaný Orange Pekoe)
BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
GBOP – Golden Broken Orange pekoe
GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe
TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe
STGBOP – Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
FTGFBOP – Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
Drťovité a práškovité (fannings a dust):
D – Dust.
BOPD –Broken Orange Pekoe Dust
OPF – Orange Pekoe Fannings
PF – Pekoe Fannings
FTGFOPF – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings
TGBOPF – Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings
FBOPF – Flowery Broken Orange Pekoe Fannings (Finest)
BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings,
CTC – Crushing – drcení, Tearing – trhání, Curling – rolování
Hong cha – červený čaj (hong = červený)
Orange pekoe – Termín používaný na západě k označení určité třídy černých čajů (třídění dle Orange Pekoe). Hlavní kategorie jsou Whole leaf (celý list), Broken (menší kousky listů), Fannings a Dust.
Rolling – Proces při výrobě čaje navazující na zavadnutí. Listy jsou mechanicky namáhány, rolovány. Z buněk jsou uvolňovány enzymy, které spustí proces oxidace (často popisovaný jako fermentace). Rolování se dělí na tři stupně (lehké,střední, tvrdé).
Bai – bílý
Oolong – 乌龙茶 [wūlóng chá] – polozelený čaj
Afternoon Tea – Odpolední čaj okolo 16 hodiny podáván s lehkým jídlem (anglická tradice od 19 století)