Legenda o japonské Lochnesce

autor Daniel Šácha

Jako snad každý malý kluk jsem zbožňoval dinosaury. Dokonce jsem ani nechtěl být popelář, profesí mých snů byla archeologie a idolem Indiana Jones. Co si budu namlouvat, nezměnilo se to ani po třicítce. Možná i proto mě vždy fascinovala legenda o nestvůře z jezera Loch Ness. Tajně jsem totiž doufal, že se z ní jednou vyklube letitý ještěr z období druhohor. Přesvědčit se na vlastní oči se mi zatím nepodařilo, během cest jsem ale objevil jiné stvoření, které upoutalo mou pozornost. Kde jinde, než v Japonsku…

Ano, i v jednom z japonských jezer údajně přebývá legendární tvor. Zatímco ale původ světově známé Nessie někteří lidé skutečně připisují přeživšímu dinosaurovi, japonská záhada má pohádkovější původ:

Na břehu japonského jezera Ikeda kdysi žila bílá klisna s malým hříbětem. Jednoho dne ale nastala tragédie. Hříbě unesl zlý samuraj a přestože se ho matka snažila najít, nikdy se jí to nepovedlo. Ze samého smutku skočila do jezera a proměnila se v podivného tvora. Když budete pozorní, možná ho někdy spatříte. Tu a tam se totiž vynoří, aby se podíval po ztraceném hříběti.

Horké písky městečka Ibusuki

Když se zamyslíte nad tím, kolik podivuhodných stvoření se proplétá japonskými mýty a bájemi, fakt, že se tam usadil i tvor podobný dinosauru vás zřejmě nepřekvapí. Přesto si ale troufám říct, že jste o něm až dosud neměli tušení. I já na něj koneckonců narazil jen náhodou. 

Před pár lety jsem zatoužil vyzkoušet proslavené sopečné písky u městečka Ibusuki na samém jihu ostrova Kjúšú — nedaleko Sakuradžimy, o které jsem psal v jednom z předchozích článků. Právě díky této sopce vám zdejší písek dokáže navodit podobný pocit, jako byste se ocitli v dobré finské sauně, jen se do něj musíte nechat hezky zahrabat. A to jsem si samozřejmě nenechal ujít. Taková písečná lázeň je totiž pro zdraví prý několikrát lepší, než když si máčíte tělo v obyčejných horkých pramenech. Řeknu vám, možná to bylo placebo, ale vážně jsem odcházel s novou energií.

Nové síly jsem se rozhodl bez otálení podrobit zkoušce a proto jsem si udělal pěkně dlouhou procházku, která mě zavedla až ke kalderovému jezeru Ikeda. Rozlohou necelých 15 čtverečních kilometrů sice patří k těm nejmenším v zemi, svůj handicap si ale kompenzuje jinými zajímavostmi. A tou největší z nich, jak jsem v milém překvapení zjistil, je právě Išší!

Máte rádi Pokémony? Ambasadorem města Ibusuki je Eevee. V okolí města tak můžete najít i devět unikátních poklopů od kanálů s jeho různými variacemi. Najdete je všechny?

Jezerní nestvůra, nebo přerostlý úhoř?

Jak jsem se dočetl, ještě než se jezero Ikeda stalo vyhledávanou atrakcí záhady-chtivých dobrodruhů, bylo hlavně místem spojeným s náboženstvím. Díky svému kruhovému tvaru, za který může sopečná činnost, jej totiž šintoističtí kněží uctívali jako kolébku lidstva. Koneckonců svou posvátnou auru si drží i dnes a lidé stále navštěvují svatyni Okudari, kterou najdete v parku na východním břehu.

Přestože to je k Japonskému moři z jezera sotva pár kilometrů, svou vodu čerpá primárně z deště. Jeho hloubka mimochodem dosahuje až 233 metrů, což mu dodává krásně sytou, oceánově modrou barvu. Od jezera je navíc krásný výhled na nedalekou sopku Ibusuki. Zpátky ale k našemu monstru.

Některé zdroje uvádí, že první pozorování tajemného stvoření proběhly už v roce 1961, s důkazem každopádně přišel až o 17 let později jistý Tošiaki Macuhara, který zvládl Išší vyfotit. Zlí jazykové sice tvrdí, že na jeho snímku není nic moc vidět, pro nás snílky je to ale jasné potvrzení, že bílá klisna v jezeře skutečně žije — má tmavou kůží, dva hrby na zádech, ostré zuby a délku kolem 13 metrů. Dinosaurus jako vyšitý. Očitých svědků pak v průběhu let přibylo ještě pár desítek, oficiální potvrzení ale stejně jako ve Skotsku zatím bohužel chybí.

Jedna z těch reálnějších teorií, které původ Išší vysvětlují, říká, že za legendou stojí (plavou) úhoři. V jezeře totiž žijí takoví, co mohou dosahovat až dvou metrů, což s trochou fantazie a horším světlem za nějakou tu vodní potvoru určitě vydá. Já se sice s radostí přidržím svého dinosaura, rozhodnutí, čemu věřit, ale nechám na vás.

Koneckonců, ať už vyrazíte na lov senzací, nebo ne, hlavně v létě si můžete v okolí jezera Ikeda užít opravdu příjemný čas, vyzkoušet nějaké vodní sporty, půjčit si kajak, vykoupat se, projít si blízký květinový park, ochutnat zdejší vyhlášené nudle sómen nebo si zajistit štěstí v lásce ve svatyni Rjugu. A kdo ví, třeba si jako bonus odvezete i fotku legendárního tvora… Nebo alespoň jeho sochy.

PS: Jedno další podobné monstrum prý žije i na severu Japonska. V jezeře Kussharo na Hokkaidu přebývá Kussie.

0 komentářů
0

Mohlo by se vám také líbit